• Menu

Verslag Go-café Groen Licht op de Arbeidsmarkt

Arbeidsmigranten maar ook zij-instromers zijn de komende jaren belangrijke bronnen van werknemers voor de groene sector. Daarnaast kunnen werkgevers in de agrarische sector zich juist onderscheiden door meer moeite te doen om werknemers voor hun bedrijven te behouden. Dat bleek donderdag tijdens een bijeenkomst van Flower Science in samenwerking met Groen Onderwijscentrum bij Uitzendbureau NWH Jobs in Noordwijkerhout.

De huidige krappe arbeidsmarkt met een werkloosheid onder de 4 procent zorgt ervoor dat veel tuinbouwbedrijven moeite hebben om vacatures op te vullen. Arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor de sector. Alleen hebben steeds meer sectoren maar ook regio’s en landen banen voor deze groep werknemers in de aanbieding waardoor de spoeling voor de tuinbouwbedrijven dunner wordt.

Dat betekent volgens Dennis van Wieringen van Uitzendbureau NWH Jobs dat werkgevers in de toekomst het verschil kunnen maken door extra goed voor hun uitzendkrachten te zorgen door een prettige werkomgeving te bieden en hen te belonen. Ook pleitte hij voor betere huisvestingsmogelijkheden voor de arbeidsmigranten. ,,Nu huren we panden in de dorpscentra maar we zouden graag een paar grote woonlocaties hebben. Inmiddels zijn we hierover al 2 jaar intensief in gesprek met de gemeenten maar er is nog geen paal in de grond geslagen.’’

Naast arbeidsmigranten kunnen wellicht ook zij-instromers worden ingezet voor de agrarische sector. Janneke Sinke van House of Skills uit de regio Amsterdam vertelde hoe korte cursussen worden gegeven aan mensen die een carrièreswitch willen maken. Nu worden op die manier onder meer apothekersassistentes en zonnepaneleninstallateurs opgeleid. Ook voor de agrarische sector kan het House of Skills mogelijkheden bieden. Jolanda Rosloot van Kasgroeit legde uit hoe telers in de glastuinbouw proberen werknemers vast te houden en te werven. ,,Zeker jongeren moet je blijven boeien.’’

Met een goede mix van de aanwezige 4 O’s (Ondernemers, Overheid, Onderwijs en Onderzoekers) werd er nog flink nagepraat over dit actuele onderwerp.

(bron Flowerscience.nl)