• Menu

Go Events Power of Flower: bloemen en planten leveren prachtige beroepen op!

De kracht van bloemen zit niet alleen in de kleur en vorm. Bloemen en planten leveren prachtige beroepen op met heel veel kansen op een goede baan. De tuinbouwsecctor heeft volop behoefte aan jongeren die kiezen voor een carrière in het groen.

Op 26 en 27 november maakten ruim 100 leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO kennis met de veredeling, productie, groothandel en verwerkende industrie in het groen tijdens het event Power of Flower. Tijdens het event, dat onder andere is georganiseerd door het Groen onderwijscentrum, kwamen er antwoorden op vragen als: 'Wat ben je als je veredelaar of teelttechnicus bent?', 'Waarom worden gerbera's in zoveel kleuren gemaakt?', 'Hoe kunnen beestjes helpen meer geld te verdienen?', 'Wat heeft het voedselprobleem van de wereld te maken met de tuinbouwsector?'.

De leerlingen leerden de beroepen kennen door bedrijfsbezoeken aan onder andere Waterdrinker  en Nieuwkoop Europe (groothandel & logistiek), Vireo Plants, Bunnik Bromelia specialist  (productie planten), Takii Europe en Florist (veredeling). De bedrijven hadden enorm hun best gedaan om niet alleen hun bedrijf, maar ook de beroepsbeelden centraal te zetten. Zo was er ruimte om wat werk te verrichten door de deelnemers.

De jongeren konden ook workshops volgen zoals 'Power of Food', waarbij de zinnenprikkelende aspecten van bloemen in de spotlights stonden. Vervolgens werd duidelijk wat er nodig is om bloemen op deze eigenschappen te veredelen. En was er aandacht voor alles wat er in de levensmiddelenindustrie nodig is om een goed eet- of drinkbaar product te maken van bloemen. Sommige leerlingen dronken daarna met een half 'verdoofde 'tong hun zelf-geproduceerde cocktail.

Bij 'Power of Technology' stond het onderwerp 'energie' gebruik centraal. Wist je dat je uit de activiteit van de wortels van planten energie kunt winnen net als uit zon of wind?  De deelnemers maakten een opstelling en lieten een lampje branden of een windmolentje draaien.

Bij 'Power  of Design' draait het om de krachtige werking van bloemen in design waardoor je cultuur ervaart. Wist je ook dat er veel mensen nodig zijn, die mooi tentoonstellingsbloemwerk  kunnen maken om  de producten van de kwekers te goed te showen?

Bij 'Flowerpower & Money' leerden de deelnemers dat 'goede' beestjes gebruikt worden om schade aan het gewas te voorkomen. Zelfs katten en slangen worden ingezet om muizen te vangen. Dat levert uiteindelijk meer geld op van de kweker. Maar hoe herken je dan wat een 'goed' en wat een 'slecht' beestje is?

Het evenement 'Power of Flower' was een groot succes. Het event kan samen met allerlei andere activiteiten ervoor zorgen dat er meer en adequaat opgeleide jongeren op de groene arbeidsmarkt kome