• Menu

Go Café Plant in Command: over communiceren met planten

Dinsdag 23 juni bezochten meer dan 40 kwekers en 10 docenten van het Wellant MBO uit de regio Aalsmeer, Duin en Bollenstreek en Boskoop het laatste Go Café van dit school jaar dat in het teken stond van communicatie met planten.

Filip van Noort van de Wageningen UR locatie Bleiswijk opende met een overzicht van welke metingen er op dit ogenblik verricht kunnen worden aan de plant zelf. In de toekomst kunnende resultaten worden omgezet in groeimodellen die zorgen voor een optimale aansturing van de teelt.

Edwin van der Knaap van DLV Plant/GreenQ vervolgde het verhaal van Filip met voorbeelden en vragen uit de praktijk: is het optimale groei wel het meest renderende model, is mijn investering weloverwogen genoeg, welke invloed heeft de markt op een optimaal rendement.

De laatste presentatie ging over de verticale teelt en kweken op afstand. Jos Mastop van Mastop Techniek BV liet zien hoe zijn bedrijf vanuit Boskoop aanplanten over de hele wereld irrigeert en bemest. Dit is met name bij teelt in openlucht een hele uitdaging, in Denemarken gaat de temperatuur naar minus 24 en in Bahrein naar plus 50.