• Menu

Volle bak bij Go Café: ‘Boost your Breeding’ bij Royal Van Zanten

Op 12 juni is het laatste Go Café van dit schooljaar georganiseerd, tijdens de Flower Trials bij Royal Van Zanten.

Michel Haring, van Amsterdam Green Campus (UvA), inventariseerde de kennis en behoeften van deelnemers. Van de tachtig aanwezigen waren er meer dan zeventig  professioneel bezig met veredeling en bijna alle aanwezigen betrokken bij sierteelt. De meeste behoefte bleek er te zijn naar gewassen die resistent zijn voor trips, bacteriën en virusziekten. Om de veredeling van deze resistente gewassen te versnellen, zijn er verschillende nieuwe technieken beschikbaar waar de sierteelt nu nog te weinig mee werkt. Belangrijkste reden: de kosten die hiermee gepaard gaan. Sierteeltgewassen zijn doorgaans kleine teelten en enorm complex op het gebied van genetica. Groentegewassen kennen dat probleem niet.

 

Thijs Simons van branchevereniging Plantum spoorde als tweede spreker de deelnemers aan per gewasgroep samen te werken aan de basisresistenties, die nodig zijn in de huidige teelt, waarbij  gewasbeschermingsmiddelen zijn gereduceerd. Deze basisresistenties zijn niet concurrerend als iedereen meedoet. Rassen kunnen zich onderscheiden en concurrerend zijn op bijvoorbeeld kleur, geur, productie en houdbaarheid. Er komen subsidies vrij voor samenwerking (meer informatie hierover via Gerard Kooiman - G.J.M.Kooiman@uva.nl.

De middag is afgesloten met een sneak preview van Bert Koeze van Royal Van Zanten, samen met zijn veredelingsteam. Zij lieten zien welke nieuwe rassen eraan komen en wat de ontwikkelingen zijn bij het pot- en perkplanten sortiment van Royal Van Zanten, Danziger en Morel.