• Menu

Samenwerking onderwijs en sierteeltsector hoofdthema tijdens ‘Blooming Breakfast’

Welke kansen biedt het onderwijs aan ondernemers in de sierteeltsector?
En omgekeerd: hoeveel mogelijkheden zijn er voor een succesvolle carrière in de bloemen- en plantensector?

.

Daarover ging het tijdens het goed bezochte ontbijt afgelopen dinsdag bij Takii Europe in de Kwakel. ‘Dat samenwerking noodzakelijk is, daarover geen twijfel. En hoe nuttig samenwerking tussen de sierteeltsector en het groene onderwijs kan zijn, geeft aan dat we nog meer stappen moeten zetten’.

Dat was één van de conclusies van voorzitter Berry Philippa van Blooming Breeders.

Gastheer was het bedrijf Takii Europe in De Kwakel, waarvan directeur Ton Kuipers één van de sprekers was en waar de bezoekers de bijeenkomst afsloten met een rondleiding. ‘Om onze groeidoelstelling te realiseren hebben we goed opgeleide en goed gemotiveerde medewerkers nodig’, gaf Kuipers namens de Nederlandse vestiging van het wereldwijd opererende veredelings- en selectiebedrijf Takii aan.
De onderneming participeert sinds 2013 in het Groen onderwijscentrum in Aalsmeer, biedt stageplaatsen, geeft gastcolleges en workshops en organiseert bedrijfsbezoeken.
Volgens Jos Bouhuijzen, consultant bij Lutgo, is de mismatch tussen het sierteeltbedrijfsleven en het onderwijs op sommige terreinen groot. ‘Maar we zien ook dat beide partijen erop inspelen’.

Daar gingen Mariëla van der Meer en Joop de Hoog van Groen onderwijscentrum op in. ‘Wat vroeger bekend stond als het leerlingenstelsel is nu gemoderniseerd en biedt interessante combinaties van werken en scholing’, ‘Groen onderwijscentrum staat voor innovatie in het onderwijs, behoud van vakkennis, imagoverbetering en instroom en doorstroom’

.

Philippa: ‘Van de vele interessante facetten van de sierteeltsector en de enorme variatie in beroepen zijn de ontwikkelingskansen voor medewerkers te onbekend.

Er is dus werk aan de winkel!'