• Menu

Go Café Biobased products

Op 20 september werd het GO Café Biobased Products gehouden. Het programma bestond uit twee delen: een rondleiding bij Algae Innovations Haarlemmermeer en twee presentaties bij Wellant in Aalsmeer. Alle projecten die de revue passeerden zijn onderdeel van het Kansen voor West project Green Innovation Cluster, dat vanuit Greenport Aalsmeer en de Universiteit van Amsterdam wordt georganiseerd.

Ad van Vugt is een bevlogen ondernemer uit de voedingsindustrie, die ons de faciliteiten voor algenkweek liet zien bij Algae Innovations in Rijssenhout. Terwijl hij algen kweekte voor voedingstoepassingen, kwam hij er eigenlijk bij een gelukkig toeval achter dat de alg die hij kweekte bijzonder goed geschikt bleek als groeiverbeteraar voor bijvoorbeeld potplanten. Planten profiteren van de voedingsstoffen uit de alg, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Dit levert sneller groeiende en sterker producerende planten op. Algenteelt mag er dan simpel uit zien, het betreft een kennisintensief proces. Het belangrijkste product van AIN is dan ook eigenlijk kennis van de alg en het productieproces.

Kennisintensief is ook de productie van bioafbreekbare pluggen voor de orchideeënteelt en afdekmaterialen voor hortensia. Ted Slaghek, nu onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, heeft deze beide toepassingen op vraag uit de markt ontwikkeld bij TNO. Ted nam ons mee op een chemische reis waarin hij liet zien welke stappen en ontwikkelingen ervoor nodig waren om de materialen te bedenken en te maken, op zo’n manier dat het goed verwerkbaar bleef en de groei van de plant niet nadelig beïnvloedt. Inmiddels zijn beide toepassingen marktrijp, de pluggen worden al geproduceerd en gebruikt door Vivi. Het project is een mooi voorbeeld hoe technologische kennis van de plank van TNO samen met ondernemers uit de tuinbouw tot een concreet product kan worden gemaakt.

Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw is geen onbekende in Aalsmeer. Al eerder liet hij zien hoe hij met ondernemers uit de regio de productie van Nedervanille heeft uitgedacht en opgezet. Wederom met ondernemers uit de regio Aalsmeer is Filip nu druk met de teelt van gewassen waaruit de kleurstof Indigo kan worden gewonnen, voor toepassing in de spijkerbroekenindustrie. De vraag was of de gewassen indigofera en met name polygonum te telen zijn in Nederlandse kassen. In tegenstelling tot vanille is de kiloprijs van indigo veel lager, waardoor de businesscase in een Nederlandse kasomgeving moeilijk uit kan. Op dit moment wordt er verder geëxperimenteerd met een buitenteelt in Nederland.

Zoals gewoonlijk werd het GO Café afgesloten met een borrel en een lichte maaltijd, waarbij flink werd bijgepraat en genetwerkt.