bomvol GO Café 'Moleculaire detectives'
Het GO Café “Moleculaire detectives” van 18 oktober stond in het teken van een drietal projecten die binnen Green Innovation Cluster worden uitgevoerd. In al deze projecten worden bij de Universiteit van Amsterdam de nieuwste moleculaire technieken gebruikt om de waarheid in de tuinbouw aan het licht te brengen. Wat is er onderzocht en wat leverde dat aan bruikbare bewijslast op?
De zaal bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen zat tot de nok vol met geïnteresseerde tuinders, veredelaars en adviseurs, die zich lieten informeren over de nieuwste mogelijkheden.
Mara de Sain werkt in het project “Detectie van ziekteverwekkers in voedings- en siergewassen” aan moleculaire markers om verschillende pathogene fusarium isolaten in zowel sierteelt- als groentegewassen op te sporen. Voor een fors aantal van deze pathogenen zijn nu snelle Taqman DNA toetsen beschikbaar, die een besmetting al kunnen aantonen voordat de ziekte zich openbaart en zonder dat de schimmel hoeft te worden uitgeplaat en opgekweekt. Een besmetting kan hiermee eerder ontdekt en uitgeschakeld worden.
Sacha Stelder werkt aan het project “Herkomstbepaling van Nederlandse tuinbouwproducten”. Komen producten wel van de plaats die op het etiket staat vermeld? Dat is te traceren op basis van het moleculaire gewicht van het water in het product. Sacha vertelde hoe die minuscule verschillen ontstaan, hoe hij ze in zijn handgemaakte CSI unit kon detecteren en liet zien dat in een aantal gevallen de herkomst direct gelinkt kon worden aan het molecuulgewicht van het water in het geteste product.
Timo Breit illustreerde zijn werk aan Plant virus diagnostiek met small-RNA sequencing. Met deze techniek kunnen virussen – net als de schimmels eerder – in een zeer vroeg stadium van besmetting worden gedetecteerd. Keerzijde is dat hierbij ook besmettingen die geen fysiologische effecten hebben kunnen worden opgespoord, en de grote vraag is hoe je daar als sector mee om moet gaan.