• Menu

Bollenacademie lanceert digitale cursus over tulpenteelt

Op de vernieuwde website van de Bollenacademie (www.bollenacademie.nl) kan iedereen nu gratis een cursus volgen over de teelt van tulpenbollen. Stichting Bollenacademie heeft de digitale cursus ontwikkeld samen met ondernemers, onderzoekers, teeltadviseurs en docenten. De cursus is bedoeld voor zowel studenten als werkenden en voor iedereen met interesse in de teelt van tulpen.

 

De cursus 

In de cursus komen alle aspecten van het telen van tulpenbollen aan bod, waaronder algemene informatie over de tulp, teeltmaatregelen, oogstwerkzaamheden, drogen & bewaren en ziekten & plagen. Ook teeltmaatregelen met effecten op lange termijn en economische aspecten worden behandeld. De digitale cursus is gebaseerd op het boek ‘De teelt van tulpen’ dat Stichting Bollenacademie in april 2017 heeft gepresenteerd. De cursus sluit naadloos aan op de cursus over het broeien van snijtulpen, die ook op de website van Bollenacademie kan worden gevolgd.

 

De cursus is onderdeel van het project Studiebol van de Bollenacademie. In dit project ontwikkelt de Bollenacademie actueel lesmateriaal voor studenten en werkenden. Het lesmateriaal bestaat onder meer uit teelthandleidingen voor diverse bolgewassen. Inmiddels zijn boeken over de teelt en de broeierij van tulpen en lelies opgeleverd, die kunnen worden besteld op de webshop van het Ontwikkelcentrum (https://webshop.ontwikkelcentrum.nl/vakgebied-voor-mbo/bollenacademie). Daarnaast worden er vier themaboeken ontwikkeld: veredeling, bloembollenketen, bolfysiologie en ziekten & plagen. Naast de nu beschikbare digitale cursussen over de teelt en de broei van tulpen wordt er ook gewerkt aan een digitale cursus over de handel in bloembollen.

 

Stichting Bollenacademie 

Stichting Bollenacademie is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en teeltadvies in de bloembollensector. De Bollenacademie heeft als doelen om een goed scholingsaanbod te realiseren voor studenten en werkenden, om het reguliere bloembollenonderwijs verder te ontwikkelen en om de instroom in het onderwijs en de deelname aan scholing voor werkenden in de sector te bevorderen. Project Studiebol wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Colland Arbeidsmarkt.